Centered riding

Om de paardrijlessen meer diepgang te geven en de basisprincipes van het paardrijden beter te kunnen aanleren is Floor de instructeuropleiding Centered riding Level 1 gaan volgen.
Wat je veel ziet bij ruiters, en vooral bij beginnende ruiters, is het rijden met een harde hand, onrustige zit, veel trekken in het bit en een paard voorwaarts willen krijgen door schoppen en tikken met de zweep.
Dit staat Floor erg tegen; een paard is erg gevoelig en kan met heel weinig hulpen bereden worden. Wanneer een ruiter gecentreerd en vanuit balans kan rijden is de ruiter zacht in de hand, zijn de hulpen subtiel, is de zit stil en gaat deze mee met de beweging van het paard.

Centered riding gaat uit van de volgende basis principes: 

  • Zachte ogen;  kijken met een brede blik en oog hebben voor wat er om je heen gebeurt
  • Ademhaling; buikademhaling geeft ontspanning en verlaagt het zwaartepunt
  • Centreren; zorgt voor balans en kracht zonder spierspanning
  • Blokken bouwen; leren rijden vanuit je botten in plaats van met je spieren
  • Heldere intentie; duidelijkheid in aanwijzing en hulpen
  • Aarden en gronden;  bewust zijn van je balans en gronding van het lichaam

Deze principes komen tijdens de lessen aan bod en worden geïntegreerd in de manier van rijden van de ruiter.
Voordelen zijn dat het paard bewegingsvrijheid krijgt, geen hulpen krijgt die hij niet begrijpt en/of tegenstrijdig zijn, de ruiter met minder inspanning méér voor elkaar krijgt, een gevecht met het paard (trekken en schoppen) voorkomen kan worden en dat er gereden wordt vanuit gevoel en ballans. Dit alles maakt dat je diervriendelijk met je paard om gaat en dat jij en je paard meer kunnen genieten van het rijden. 

Voor meer informatie over de lessen en tarieven kijk dan hier